Subsidie energiemaatregelen voor VvE’s

Subsidie voor energiemaatregelen en voor advies en procesbegeleiding

Op 1 september jl. maakte minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) een nieuwe subsidieregeling bekend. Daardoor zijn bedragen beschikbaar voor het nemen van maatregelen (minimaal twee energiebesparende maatregelen) maar ook voor de kosten van onafhankelijk energieadvies en procesbegeleiding.

VvE’s en individuele appartementseigenaren kunnen vanaf 15 september 2016 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) subsidie aanvragen voor het aanbrengen van isolatie van hun gebouw. Voor de VvE is ook subsidie beschikbaar voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan (een ‘groen MJOP) en voor procesbegeleiding bij de verduurzaming. De subsidie voor de isolatie en voor eventuele aanvullende maatregelen bedraagt ongeveer 20 procent van de kosten. Voorwaarde is dat minimaal twee energiebesparende maatregelen in de vereiste hoeveelheid worden genomen.
De regeling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met belangenorganisaties, waaronder VvE Belang. Wij pleitten al lang voor deze vorm van subsidie, omdat uit onderzoek steeds opnieuw blijkt dat VvE’s behoefte hebben aan extra ondersteuning op financieel en organisatorisch gebied.

Isolatie en hoogrendementsglas
Het gaat in deze regeling nadrukkelijk om maatregelen aan de ‘schil’ van het gebouw: isolatie van dak, gevel en vloer/bodem en de vervanging van glas door hoogrendementsglas. Onder bepaalde voorwaarden komen zaken als isolerende deuren, CO2-gestuurde ventilatiesystemen en balansventilatie, douchesystemen met verwarming door afvalwater en waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem ook in aanmerking voor subsidie. Voor het aanbrengen van een zeer energiezuinig pakket kan een bonusbedrag van € 4.000 per woning worden aangevraagd. Daarvoor gelden speciale voorwaarden. De regeling is voorlopig van kracht tot 1 maart 2017.
Maatregelen in de sfeer van energieopwekking (zoals zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels) vallen niet onder deze regeling. Hiervoor bestaat de ISDE-subsidieregeling.

Advies en begeleiding
VvE’s kunnen een subsidie krijgen tot 75 % van de kosten voor een energieadvies, een groen MJOP en procesbegeleiding. Er geldt een maximum aan de subsidie, dat wordt bepaald op basis van het aantal koopwoningen. Het maximale bedrag is nooit hoger dan € 3.450.
Daarnaast kan de VvE subsidie aanvragen voor het nemen van minimaal twee energiebesparende maatregelen. Die moeten dan binnen een jaar worden uitgevoerd.
Een VvE die al een groen MJOP heeft, heeft waarschijnlijk geen advies nodig. Ze kan ook subsidie aanvragen voor het nemen van minimaal twee energiebesparende maatregelen. Die kan ze uitvoeren op het meest geschikte moment. Het gaat dan om maatregelen die genoemd zijn in de regeling en waarvoor de ALV toestemming heeft gegeven.