Herontwikkeling Ridderhof Alphen a/d Rijn stap dichterbij

De eigenaren van winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling en renovatie van het gebied. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn een compacter winkelcentrum, een betere aansluiting tussen de begane grond en de winkelvloer en het moderniseren en verbeteren van zowel interieur als omliggend gebied. Dit gebeurt onder meer door de entrees te verfraaien, aanleggen van nieuwe opgangen, meer licht en hoogte in de winkelpassages en vernieuwen van de winkelpuien. Daarnaast stelt het college aan de raad voor om 2,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de herinrichting van het openbaar gebied rondom De Ridderhof.

Winkelcentrum De Ridderhof kampt al geruime tijd met teruglopende bezoekersaantallen. De Vereniging van Eigenaren, Hoogvliet Beheer en grooteigenaar Cairn Real Estate samen met AT Capital hebben een plan voor de revitalisering van De Ridderhof opgesteld dat nu formeel is goedgekeurd.

Michiel Postma, Cairn Real Estate, licht toe. “Deze ontwikkeling luidt voor de Ridderhof een nieuw tijdperk in. De nieuwe opzet creëert een uitnodigende plek om te winkelen en wonen en sluit beter aan bij de veranderende klantbehoefte.”

In de nieuwe Ridderhof zal Cairn Real Estate de voormalige west-passage van het winkelcentrum deels slopen en vervangen door een woontoren. In de hoofdpassage van het winkelcentrum komen twee centrale pleinen met goede ontsluiting naar het parkeergebied.

Riny Kouwer van Hoogvliet Beheer onderschrijft de woorden van Michiel Postma volledig. “Deze herontwikkeling sluit bovendien naadloos aan op onze strategie van Hoogvliet Beheer, waarbij de focus ligt op de gebouwde omgeving op, onder en rondom de supermarkten. We zijn er als lokale onderneming bovendien trots op om aan een nieuwe toekomst voor De Ridderhof te mogen werken.”

De eigenaren investeren gezamenlijk een bedrag van 36 miljoen in de renovatie van het winkelcentrum en het bouwen van de woningen. Wethouder Gerard van As juicht de plannen van de eigenaren toe. “Om te bereiken dat De Ridderhof weer een belangrijke sociale en economische spilfunctie krijgt, moet ook de openbare ruimte aangepast worden. Dit betekent o.a. een herinrichting van het Carmenplein, Aïdaplain en de parkeergarage onder de Ridderhof, zodat er één geheel ontstaat.”

Naar verwachting zal de uitvoering van de plannen starten eind 2022/begin 2023 na het doorlopen van de benodigde procedures.